Fruit uit eigen tuin

Fruit uit eigen tuin is gemakkelijk te realiseren en daarbij, vooral wanneer u kleine kinderen heeft, een hele leuke bezigheid. Er zijn genoeg mogelijkheden om fruit te kweken in uw eigen tuin maar er is geen enkel plantje dat zo aanspreekt als de aarbei.

Dit zomerkoninkje, met zijn volrode kleur is een van de meest eenvoudige fruitsoorten om te kweken in uw tuin, op uw balkon of dakterras. En eerlijk is eerlijk, wie ooit zelfgekweekte aardbeien heeft gegeten, weet hoe heerlijk zoet deze kunnen smaken.

Starten met fruit uit eigen tuin

Of je nu een tuin hebt, een balkon of dakterras, starten met fruit uit eigen tuin is prima te doen. Laten we beginnen met het kweken van kilo's aardbeien. De grootste oogst krijg je wanneer je de eerste stap overslaat en dat is het opkweken van de aardbei plantjes. Koop bij voorkeur kleine of misschien wel volgroeide aardbeienplantjes. Een paar tips om vast te beginnen:

  • houdt de plantjes binnen tot half mei
  • zet je plantjes in de volle grond, doe er dan voldoende meststoffen bij 
  • hang je de plantjes op, gebruik dan een oud (of nieuw natuurlijk) vergiet
  • zet of hang de aardbeien plantjes niet in de volle zon
  • probeer ze zo te plaatsen dat ze niet teveel wind vangen
  • zorg voor een goede drainage, ze kunnen niet tegen teveel vocht

Zet je plantjes in de volle grond, geef ze dan een beetje ruimte, zo tussen de 30 en 40 cm uit elkaar. Wil je echt je best doen, plant dan het aardbeienplantje alleen met de wortel in de grond, bedek de ruimte om de plant met stro zodat de groeiende aardbei niet op de grond ligt. Daarnaast houdt het stro ook nog de groei van onkruid tegen. En wil je dat je plantjes snel groeien, plaats dan boogjes met plastic (tunnels) over je planten heen. Maar we kunnen ons voorstellen dat dit wat moeilijk gaat op je balkon.

Aardbeien in een vergiet of pot

Detalmahof.nl fruit uit eigen tuinWist je dat er speciale aardbeienrassen zijn die prima geschikt zijn om in een pot, bak of vergiet te groeien? Dit noemen ze doordragende rassen met namen zoals Selva en Ostara. Let er wel op dat aardbeien kweken in en pot of vergiet een aantal extra voorzorgen vereist.

Wil je aardbeien kweken in een hanging basket of een vergiet, begin dan met een drainagemat. Daarna een laagje kleikorrels en dan goed losgemaakte aarde met wat mestkorrels er doorheen. Plaats de aardbeienplantjes niet in het midden van de basket of het vergiet maar aan de rand met het "gezicht" naar buiten. Anders liggen de aardbeien op de aarde in het midden. Wil je het echt goed doen, leg dan wat mos rondom de plantjes zodat de aarde vochtig blijft. 

Kies je voor een pot om aardbeien te kweken, zorg dan voor gaten onder in de pot en zet de pot op een steuntje - balkjes. Anders kan het water nog niet weg en rotten de wortels weg door veel te veel vocht. Voldoende kleikorrels en voor de rest zie boven. Zorg voor een pot met een inhoud van minstens 10 liter en plaats niet meer dan 4 of 5 plantjes.

Aardbeien plukken

Detalmahof fruit uit eigen tuin aardbeien plukkenPlukken kun je het beste doen wanneer de aardbei helemaal rood is. Neem een schaartje en laat altijd het steeltje heel. Doe het voorzichtig. Aardbeien daarna afspoelen in ruim water en niet onder stromend water. De geur en smaak van de aardbei verdwijnt wanneer je de vrucht te ruw behandelt. Veel plezier en eet smakelijk met fruit uit eigen tuin.

Copyright © 2009 - 2019 LDB Sales B.V.